Vrijwilligerstoerisme: moeten we stoppen onszelf voor de gek te houden?

Als ik het heb over duurzaam toerisme, krijg ik vaak vragen over mijn mening over vrijwilligerstoerisme. Het concept combineert alles waar ik voor sta: slow-travel, een land goed leren kennen, interactie met de lokale bevolking en de mogelijkheid om mensen te helpen die het nodig hebben. Er is echter een hele industrie gebouwd rond vrijwilligerswerk waar ik het niet helemaal mee eens ben. In deze blog vertel ik je waarom en wat ik geloof wat nodig is om vrijwilligerswerk positieve impact te laten maken voor alle betrokkenen.

Wat is vrijwilligerstoerisme precies?

Vrijwilligerstoerisme is een vorm van toerisme waarbij toeristen vrijwilligerswerk doen in lokale gemeenschappen als onderdeel van hun reis. Deze vorm van toerisme is in populariteit en beschikbaarheid toegenomen onder toeristen. Vrijwilligerswerk is getransformeerd in een manier van zelfontwikkeling, wat betekent dat reizigers hun geest verruimen, nieuwe onbekende delen van de wereld ervaren, en dan naar huis gaan en zich ervaren en ontwikkeld voelen.

Vrijwilligerswerk wordt gepositioneerd als een vorm van rechtvaardigheid of goodwill-toerisme die bewuste bezoekers en toeristen produceert. Het heeft de potentie om positieve veranderingen teweeg te brengen in gastgemeenschappen en de persoonlijke ontwikkeling van de vrijwilligers zelf. Vrijwilligerswerk komt in vele vormen, variërend van het lesgeven van Engels aan kinderen in Afrika, helpen bij een zeeschildpadden opvangcentrum in de Stille Oceaan, tot het ondersteunen van arme gemeenschappen in Azië bij hun dagelijkse activiteiten.

Verspilling van tijd en geld?

Het bedrijf waarvoor ik werkte tijdens mijn bachelor stage is groot voorstander van community-based ecotoerisme en vrijwilligerstoerisme. De eigenaresse was zeer positief over vrijwilligerstoerisme, maar alleen als het aan haar strikte duurzame normen voldeed. Als een vrijwilliger bijvoorbeeld naar Afrika wilde om les te geven op een plaatselijke school, moesten ze minstens 6 maanden gaan, een lerarenopleiding hebben én de juiste motivatie hebben voordat ze zelfs maar in aanmerking kwamen.

“Wanneer een vrijwilliger niet toegewijd is om positieve veranderingen aan te brengen of de gastgemeenschap daadwerkelijk ten goede te komen, is vrijwilligerswerk een verspilling van tijd en geld voor alle betrokken partijen.”

In het begin vond ik dit een beetje overdreven, totdat de eigenaresse wees op het aantal vrijwilligers dat naar het buitenland gaat om gewoon een andere cultuur te ervaren zonder echt bij te dragen aan de lokale bevolking. Wanneer een vrijwilliger niet toegewijd is om positieve veranderingen aan te brengen of de gastgemeenschap daadwerkelijk ten goede te komen, is vrijwilligerswerk een verspilling van tijd en geld voor alle betrokken partijen.

VVrijwilligerstoerisme: moeten we stoppen onszelf voor de gek te houden?

Goede bedoelingen zijn niet genoeg

Vanaf dat moment begon ik vrijwilligerswerk vanuit een ander perspectief te bekijken. Het kan een zeer nuttige vorm van toerisme zijn voor zowel de vrijwilliger en de gastgemeenschap, maar de vrijwilligers moeten zich concentreren op het maken van veranderingen in plaats van zelf te willen veranderen. Dit vereist motivatie, toewijding en overtuiging. Helaas zijn er nog steeds zoveel organisaties die vrijwilligers naar ontwikkelingslanden sturen om het leven ‘daar’ te ervaren. Ze zijn er niet om echte verandering aan te brengen, maar alleen om over zichzelf te leren en om een goed gevoel over zichzelf te krijgen.

In het kort

Vrijwilligers in toerisme kunnen zeer waardevol zijn, maar alleen wanneer hun werk bijdraagt aan het welzijn van de mensen en landen die zij bezoeken. In deze context zijn goede bedoelingen niet genoeg. Ik geloof dat vrijwilligerstoerisme moet gaan over bijdragen, helpen én leren van andere culturen, maar vrijwilligers moeten er ook voor zorgen dat de gemeenschap daadwerkelijk profiteert van hun betrokkenheid.

Duurzaam toerisme minimaliseert voor mij de negatieve impact van toerisme en maximaliseert de voordelen voor lokale gemeenschappen. Wanneer vrijwilligers slechts enkele weken gaan helpen met beperkte kennis, zal het meer kwaad dan goed doen.

Hoe denk jij hierover? Laat het mij weten op Facebook!

Volg Fair Sayari