Stroomopwaarts werken – vissers, toeristen én dolfijnen samenbrengen

Paul Eshoo over het Living Irrawaddy Dolphin Project

Wist je dat vissers en Irrawaddy dolfijnen samen een geweldig team vormen? Het blijkt dat deze dolfijnen zeer effectief zijn als ‘wingmen’, die vissers vertellen wanneer ze hun netten moeten uitgooien, terwijl ze tegelijkertijd vis naar de vissersboten drijven. Het is deze ongewone samenwerking tussen mens en dier die Paul Eshoo (voorheen werkzaam bij de Wildife Conservation Society) inspireerde om het Living Irrawaddy Dolphin Project te starten.

Met dit concept ondersteunen ze vissers om traditionele vispraktijken te gebruiken om community-based toerisme te stimuleren. Dit doen ze door toeristen mee het water op te nemen om dolfijnen te kijken en tegelijkertijd hun winst te vergroten. Het is een strijd geweest, maar de resultaten spreken voor zich. Paul Eshoo, adviseur en sociaal investeerder van het project deelt zijn verhaal.

Stroomopwaarts werken – vissers, toeristen én dolfijnen samenbrengen title=

“Als lokale communities hun krachten bundelen met dolfijnen én toeristen, creëren ze een ultieme win-win situatie”

Bedreigde diersoort

Laten we beginnen met het slechte nieuws. In de afgelopen 60 jaar is het aantal Irrawaddy dolfijnen gehalveerd, voornamelijk vanwege verstrikking in visnetten en elektrisch vissen. Vissers gebruiken steeds drastischere maatregelen, wat onvermijdelijk leidt tot meer dode dolfijnen. Het grootste probleem ligt in de zogenaamde kieuwnetten; gordijnen die in de rivier worden opgehangen waardoor de bedreigde Irrawaddy dolfijn helaas bijvangst wordt.

Dan is er ook nog een toename van bootverkeer. Dit zijn voornamelijk lokale boten maar ook enkele rondvaartboten die het water vervuilen en ervoor zorgen dat de rivier overvol raakt. Velen geloven dat dit de prijs is die de natuur moet betalen voor de welvaart van lokale communities, maar Paul Eshoo is het niet met hen eens. “Het is andersom. Als lokale communities hun krachten bundelen met dolfijnen én toeristen, creëren ze een ultieme win-win situatie”

Stroomopwaarts werken – vissers, toeristen én dolfijnen samenbrengen title=

Vissen met dolfijnen

Het is deze overtuiging die de basis legde voor het Living Irrawaddy Dolphin Project. Een oude traditie van lokale vissers werd ontdekt waar de vissers samenwerken met dolfijnen en dit werd gebruikt als een manier om lokaal toerisme in de regio te promoten. Paul: “Niemand weet hoe lang ze dit al doen, maar op de een of andere manier hebben de dolfijnen en vissers een manier bedacht om samen te vissen”.

“Dus als we toeristen meenemen om de dolfijnen te zien, wachten we tot de vissers uitvaren zodat we ze kunnen volgen. De vissers gebruiken schorre kreten om de aandacht van de dolfijnen te trekken en om aan het werk te gaan. De toerist zit op de eerste rang zonder dat touroperators zelf dolfijnen hoeven te achtervolgen. Op deze manier vermindert het project de visserijpraktijken, maar vermindert het ook de negatieve impact van te veel boten op de rivier”.

“We anticiperen op de trend van ontdekkingsreizen en exclusiviteit”

De voordelen spreiden

Het beschermen van de Irrawaddy dolfijn is niet het enige doel. Paul legt uit: “We verminderen niet alleen de schadelijke vispraktijken, we organiseren ook tours die die vissers en hun families ten goede komen. “In het verleden trokken touroperators slechts één of twee vissers aan, wat leidde tot ongelijkheid en het zorgde ervoor dat toerisme ongelijk over de regio werd verspreid”. Het Living Irrawaddy Dolphin Project kiest er daarom voor om met verschillende communities te werken, zodat de voordelen zich verspreiden naar meer families en dorpjes.

Paul: “Het maakt de tours ook interessanter. Dolfijnen bewegen zich in de rivier en dankzij onze samenwerking met verschillende communities kunnen wij gaan waar de dolfijnen gaan. Daarbij, door samen te werken met verschillende families, krijgen toeristen de kans om meer lokale mensen te ontmoeten én plaatsen te bezoeken die niet bekend zijn bij het grote publiek. Met deze aanpak anticiperen we op de trend van ontdekkingsreizen en exclusiviteit. En het mooie is, het werkt echt voor alle betrokken partijen”.

Stroomopwaarts werken – vissers, toeristen én dolfijnen samenbrengen title=

Over exclusiviteit gesproken: wie beheert de show?

Het Living Irrawaddy Dolphin Project is een sociale ondernemen onder de licentie van Living Irrawaddy Travel, een klein en lokaal reisbedrijf. “Het project is opgezet onder Living Irrawaddy Travel”, legt Paul uit. “En we verbinden ons nu met meer partijen. De rivier en het gebied behoren niemand toe, en hoe meer touroperators onze aanpak gebruiken, hoe meer we kunnen doen voor de dolfijnen en lokale communities.

Bovendien zijn er tal van manieren om community-based toerisme te vergroten, wat betekent dat er genoeg is voor iedereen. Paul: “We doen allerlei dingen om toeristen te laten zien hoe het is om in deze regio te wonen. We gaan bijvoorbeeld naar een dorp waar ze handgemaakte bamboehoeden maken. De lokale hoedenmaker laat zien hoe ze gemaakt worden en geeft een rondleiding door het dorp. Het is deze combinatie van activiteiten die onze tours zo interessant maakt. Bovendien houdt het de druk van de dolfijnen af”.

“Dit soort interactie is heel krachtig, het is het sociale, niet-financiële onderdeel van het toerisme dat best wel tof is”.

Bewustzijn creëren

Om het Living Irrawaddy Dolphin Project uit te beiden, zijn er twee obstakels die moeten worden overwonnen. Ten eerste zijn er niet genoeg handen om onafhankelijke projecten op te zetten en ten tweede weten zowel inwoners and toeristen niet altijd hoe ze een bijdrage kunnen leveren.

Paul is van plan beide problemen aan te pakken door zich te concentreren op educatie en bewustzijn. “We moeten lokale communities leren hoe ze hun eigen projecten kunnen opzetten, terwijl ze de impact op het milieu verminderen”, legt hij uit. “Tegelijkertijd moeten we toeristen laten zien welke voordelen het project heeft voor de betrokken communities en dieren”, zegt hij. “Op deze manier maken we de lokale bevolking zelfvoorzienend en generen ze een breder publiek”.

Stroomopwaarts werken – vissers, toeristen én dolfijnen samenbrengen title=

Gelukkig zijn tot nu toe zowel de toeristen als de lokale communities erg behulpzaam geweest. “Tijdens een van onze eerste tours van het seizoen vertelde een van onze klanten dat ze naar de dolfijnen gingen kijken, en dat een groepje jonge kinderen ook de dolfijnen had gezien en echt een connectie met hun maakten. Dit soort interactie is heel krachtig, het is het sociale, niet-financiële onderdeel van het toerisme dat best wel tof is”.

Het zijn dit soort verhalen die meer vissers zullen inspireren om terug te gaan naar hun roots en traditionele vistechnieken te gebruiken, terwijl ze meer toeristen aantrekken die een tour boeken om een positieve impact te maken. En wanneer ze komen, zorgen Paul en zijn team ervoor dat iedereen er klaar voor is.

Wil je meer lezen?

Volg mij op Facebook & Instagram voor meer best practice cases en duurzaamheidstips & tricks voor touroperators en reizigers.

Facebook Fair Sayari

Instagram Fair Sayari