Ontmoet de lokale bevolking in Oeganda

Oeganda staat bekend als de parel van Afrika en is beroemd om de prachtige watervallen, groene nationale parken en natuurlijk de berggorilla’s in de bergen. Maar wist je dat Oeganda cultureel ook veel te bieden heeft?

Tijdens mijn reis door Oeganda heb ik de echte Oegandese cultuur, hun dagelijkse manier van leven, hun werk én passies kunnen ervaren. Ik heb hun familiegerechten en favoriete bieren geproefd. Ik heb de lokale bevolking ontmoet!

Ontmoet de locals in Oeganda title=

Directe positieve impact

Naast het feit dat lokale culturele activiteiten geweldige authentieke ervaringen zijn, zorgt het ook voor grote (directe) positieve impact voor lokale families. Door lokaal geld uit te geven, zorg je ervoor dat zij direct profiteren van je bezoek. De lokale gids die je zijn dorp laat zien, maar ook de eigenaren van dat kleine restaurantje waar je hebt gegeten.

Deze uitgaven hebben een sneeuwbaleffect. Doordat deze locals hun geld nu kunnen uitgeven in hun eigen community, heeft iedereen meer te besteden. Een grote impact! Door lokaal te reizen bied je hen een manier om aan hun eigen toekomst te bouwen en van het toerisme te leven. Benieuwd wat ik precies in Oeganda ervaren heb? Lees hieronder verder!

Bezoek een koffieplantage

Een van de beste activiteiten in zuid Oeganda na de berggorilla trekking is het bezoeken van Peters koffieplantage. Op een heuvel met prachtig uitzicht zal koffieboer Peter je precies uitleggen én laten zien hoe koffie groeit en gemaakt wordt. Van babyboom tot een donker gebrand kopje koffie. Je mag hier zelf je koffie roosteren en malen zodat je het gelijk kunt drinken!

Aan het einde van de tour plantte ik zelfs mijn eigen koffieboom en ontvang regelmatig updates over mijn babyboom! Deelnemen aan deze (agri)culturele activiteiten en leren over het leven van een lokale koffieboer is fantastisch.

Ontmoet de lokale bevolking in Oeganda title=

Peddel in een traditionele kano

Ik geniet heel erg van op het water zijn en kanoën op Lake Mutanda was uitermate ontspannend! In een traditionele houten kano dobberden we over het meer terwijl we otters en vogels probeerden te spotten.

De gids vertelde ook oude verhalen, bijvoorbeeld over een van de kleine eilandjes: Prison Island. Dit eilandje werd vroeger door de community gebruikt om zich te ontdoen van buitenbeentjes, vooral jonge meisjes die zwanger raakten voordat ze waren getrouwd. De gids liet het verhaal tot leven komen en nam ons mee in het donkere verleden van het meer. Wat een fijne middag!

Bezoek een traditionele medicijntuin

Direct naast het Mgahinga nationaal park is een traditionele medicijntuin gecreëerd. Dit initiatief heeft als doel de lokale bevolking te beschermen, werkgelegenheid te creëren, traditionele medicijnplanten te behouden én de oude cultuur in stand te houden.

Sinds er een hek om het Mgahinga nationaal park staat, gaat de lokale bevolking illegaal het park binnen op zoek naar geneeskrachtige planten, met arrestaties en werkeloosheid als gevolg. Door deze planten van het nationaal park naar een zelfgecreëerde tuin te verplaatsen, heeft de lokale bevolking nu toegang tot hun medicijnen en hebben ze een manier gevonden om inkomen te ontvangen: toerisme.

Als bezoeker werd ik rondgeleid door de tuin terwijl alles werd uitgelegd over de medicijnplanten; hoe ze groeien, waar ze voor dienen en hoe ze bereid worden. Heel interessant en geweldig om dit lokale project met zoveel positieve impact te ondersteunen!

Ontmoet de lokale bevolking in Oeganda title=

Eet bij een lokale familie

Als je net zoals ik gek bent op eten, is eten bij een Oegandese familie thuis dé ultieme foodie ervaring! Niet alleen ging ik mee naar de markt om ingrediënten te kopen, we kookten ook samen en werd mij geleerd hoe ik matoke, een traditioneel Oegandees gerecht moet maken. Samen koken was een geweldige kans voor mij om meer te leren over hun dagelijkse leven in een ontspannen sfeer en ze te leren kennen!

Ik was uitgenodigd voor dit diner maar via ResiRest kun je zo’n culinaire ervaring gemakkelijk zelf boeken. Ook mogelijk in meer dan 25 andere bestemmingen!

Bezoek de Karamojong herders

Absoluut de meest bijzondere ervaring die ik had in Oeganda was het bezoeken van de Karimajong herders in de bush en het kamperen onder de Afrikaanse sterren. Tientallen jaren van conflict maakten het Karamoja gebied ongeschikt voor toerisme maar de rust is teruggekeerd en tegenwoordig organiseert Kara Tunga nomad warrior tours in het ongerepte noordoosten van Oeganda.

Achterop een boda boda (brommer) vertrokken we naar Lotome om een Boroka clan van Karimajong herders te bezoeken. Ver van de gebaande paden verdiepte ik me in het traditionele leven van de Karamojong en genoot ik van de vrijheid op de uitgestrekte vlaktes.

In de avond bij het kampvuur heb ik zelfs een Karimojong naam gekregen: NAWI. Dit betekent letterlijk kraal en kreeg ik omdat ik de eerste toerist was die hun kraal bezocht en er zo van genoot.

Ontmoet de lokale bevolking in Oeganda title=

Voor je volgende ontdekkingsreis

Wanneer je de volgende reis gaat plannen, richt je dan niet alleen op het bezoeken van de hoogtepunten maar verken de authentieke lokale cultuur! Het ontmoeten van de lokale bevolking is een geweldige unieke ervaring en creëert tegelijkertijd positieve impact voor hun om een toekomst op te bouwen.

Organiseer je het liever niet zelf? Lees mijn blog over het selecteren van een duurzame touroperator en laat het hun op een verantwoorde manier regelen!

Wil je meer lezen?

Volg mij op Facebook & Instagram voor meer best practice cases en duurzaamheidstips & tricks voor touroperators en reizigers.

Facebook Fair Sayari

Instagram Fair Sayari