"Kan ik nog steeds vliegen?" 5 tips voor een geweldige vakantie met een kleinere voetafdruk.
De toerisme industrie is wereldwijd de snelst groeiende sector. We reizen meer dan ooit en gaan ook verder weg als we op reis gaan. Wereldwijd zijn er ongeveer 20.000 vliegtuigen in gebruik, waarmee jaarlijks 3 miljard (!) passagiers worden vervoerd. In 2040 zal dit aantal waarschijnlijk toegenomen zijn tot 50.000 vliegtuigen, die naar verwachting ook vaker zullen vliegen.
We kunnen er niet meer omheen dat vliegtuigen een ongelofelijk grote ecologische voetafdruk hebben. Slecht nieuws voor het milieu. Wanneer je vliegt, draag je aanzienlijk bij aan de opwarming van de aarde en laat je een negatieve voetafdruk achter. Nu het aantal vliegtuigpassagiers zo snel groeit, is de luchtvaartindustrie een belangrijke kwestie in het debat over klimaatverandering.
Gelukkig zijn steeds meer reizigers zich bewust van dit dringende probleem (vliegschaamte!), waardoor ze bewustere beslissingen nemen om de planeet te beschermen. In deze blog vertel ik hoe jij dit ook kunt doen.
Wat kun jij doen?
Vliegen heeft zijn nadelen, maar dit betekent niet dat je moet stoppen met reizen! Naast de ecologische voetafdruk laat je ook een sociale en economische voetafdruk achter op reis wanneer je in contact komt met lokale communities en gebruik maakt van hun diensten. Met deze voetafdrukken kun je tegelijkertijd een positieve impact maken en betekenis geven aan je reis.
Om je ecologische voetafdruk te verkleinen zonder in te hoeven leveren op je reis, heb ik een lijstje met tips opgesteld om je volgende reis duurzamer te maken.
1. Blijf dichter bij huis
Je hoeft niet meer 10 uur in een vliegtuig te zitten om prachtige plekken te ontdekken. Wij Europeanen kunnen binnen een drie uur durende vlucht de meest diverse bestemmingen bereiken. Denk aan kastelen in Schotland, geisers in IJsland, prachtige kustlijnen in Portugal en blauwe watervallen in Kroatië. Niet alleen zal de CO2 uitstoot van je reis veel lager zijn, je hebt een veel kortere reistijd én geen jetlag. Hoe fijn is dat?
2. Kies een duurzamer vervoersmiddel
Wanneer je korte afstanden aflegt, kijk dan naar duurzame alternatieven. In plaats van het vliegtuig te nemen kun je er ook voor kiezen om met de trein, bus of auto te gaan. Deze vervoersmiddelen hebben veel minder CO2-uitstoot en ze hebben meer voordelen dan je misschien denkt! Je vermijdt niet alleen het gedoe op luchthavens en lange wachttijden, maar trein- en bus stoelen zijn vaak comfortabeler en je zult meer van het land zien. Hetzelfde geldt voor lokale excursies; het is veel leuker om rond te fietsen dan steeds maar in een auto te zitten.
3. Compenseer je vlucht
Door een vlucht te nemen, breng je schade aan het milieu. Door je vlucht te compenseren vlieg je niet meteen CO2 neutraal maar het geld wordt wel gebruikt om ergens anders iets goeds terug te doen. Organisaties zoals FLYGRN and GreenSeat compenseren jouw uitstoot door te investeren in projecten in ontwikkelingslanden zoals windmolens, biogas en schone kookovens. Je kunt online je uitstoot berekenen en ze direct compenseren. Zo creëer je voordelen voor lokale communities en het milieu. Er zijn ook luchtvaartmaatschappijen waar je tijdens het boeken je compensatie er gelijk bij kunt kopen, zoals KLM, Delta, British Airways, Qantas en Emirates.
4. Boek directe vluchten
Wist je dat ongeveer 25% van de uitstoot komt van het opstijgen en landen? Volgens een rapport van NASA is het taxiën zelfs de grootste bron van uitstoot in de landing-startcyclus. Dus hoe vaker je opstijgt, hoe meer brandstof wordt verbruikt. Dit betekent dat direct vliegen veel beter is voor het milieu. Bovendien is het ook veel comfortabeler en sneller om slechts één vlucht te nemen zonder lange overstappen. Ik ben fan!
5. Verre reis? Blijf langer!
Het is vanzelfsprekend dat één keer per jaar naar een verre bestemming vliegen milieuvriendelijker is dan tweemaal per jaar. Qua milieuvriendelijkheid kun je daarom het beste je vakantiedagen opsparen zodat je één keer lang op reis kunt gaan. Vlieg niet voor slechts een week naar de andere kant van de wereld, maar blijf er minstens drie of vier. Op deze manier heb je ook de tijd om het land echt te leren kennen door buiten de gebaande paden te reizen. Je hebt hierdoor ook de kans om meer impact te maken door een positieve sociale én economische voetdruk achter te laten!
Welke maatregelen ben jij bereid te nemen om het milieu te beschermen en welke bestemmingen dicht bij huis heb je toegevoegd aan je bucket list?