Het doel en de impact van CO2 compensatie
De negatieve effecten van vliegen worden uitgebreid besproken in de media en de geboden oplossing luidt vaak: compenseer je CO2 uitstoot. Door je CO2 uitstoot te compenseren wordt de indruk gewekt dat we duurzamer vliegen. Sommige reisorganisaties beweren zelfs dat ze CO2 neutraal zijn, maar klopt dit aangezien we nog steeds CO2 uitstoten tijdens onze reis? Wat houdt CO2 uitstoot precies in, wat gebeurt er eigenlijk als we compenseren en is er positieve impact?
Dit is hoe het werkt
Je ecologische voetafdruk is de totale hoeveelheid broeikasgassen die wordt geproduceerd om onze directe activiteiten zoals autorijden, vliegen of koken mogelijk te maken. Deze hoeveelheid broeikasgassen wordt normaal gesproken uitgedrukt als koolstofdioxide, CO2 zoals wij het kennen. Wanneer je autorijdt of een vlucht neemt, verbrandt de motor brandstof en creëert hierdoor een bepaalde hoeveelheid CO2. Zelfs wanneer je thuis de verwarming aan doet of avondeten kookt, produceer je CO2.
Deze CO2 uitstoot heeft een extreem negatief effect op het milieu en veroorzaakt opwarming van de aarde. Vooral in de reisindustrie wordt een heel groot aantal broeikasgassen uitgestoten. Om het negatieve in iets positiefs te veranderen zijn er hulpmiddelen ontwikkeld om de CO2 voetafdruk te berekenen en te neutraliseren door te investeren in projecten die CO2 uitstoot verminderen of voorkomen.
Via CO2 compensatie organisaties kunnen mensen wereldwijd investeren in milieuprojecten om hun ecologische voetafdruk te compenseren. Deze projecten zijn ontwikkeld om toekomstige uitstoot te verminderen en zijn vaak gevestigd in ontwikkelingslanden. Per ton CO2 betaal je een betaald bedrag om dit te compenseren. Sommige organisaties compenseren hun volledige CO2 voetafdruk, zoals een groep Nederlandse touroperators dat doet, terwijl anderen alleen de impact van het nemen van een vlucht neutraliseren.
Greenwashing?
Niet iedereen is fan van het compenseren van CO2 uitstoot. Sommige mensen vinden dat het oplichting is en een poging tot greenwashing. Het compenseren van CO2 uitstoot wordt zelfs vergeleken met het kopen van aflaten van de oude katholieke kerk. Ze stellen dat het compenseren van je CO2 uitstoot na een vlucht precies hetzelfde is als vergiffenis van zonden in ruil voor financiële donaties aan de kerk. Een behoorlijk extreme vergelijking, maar niet helemaal onwaar.
Het compenseren van je CO2 uitstoot betekent in feite dat we iets goeds doen voor het milieu omdat we de negatieve impact die we hebben gemaakt willen compenseren. Persoonlijk vind ik dat dit veel beter is dan helemaal niets doen. Het feit dat we een manier hebben gevonden om positieve ecologische en sociale impact te creëren door onze CO2 uitstoot te compenseren is zeer positief.
De ecologische en sociale impact van CO2 compensatie
Wist je dat als je CO2 uitstoot compenseert dit niet standaard betekent dat er bomen worden gepland? Veel CO2 compensatie organisaties zijn overgestapt van het planten van bomen naar projecten voor duurzame energie, veilig drinkwater en schonere kookovens. Deze projecten zijn opgezet om snellere en meer permanente CO2 besparingen te realiseren, sociale voordelen te bieden én een positieve impact te creëren in ontwikkelingslanden.
Op het gebied van het bomen planten, want dit gebeurt nog steeds veel, zijn deze organisaties geconcentreerd op bosbeheer, herbebossing en bosregeneratie. Bomen die geplant worden maken direct de lucht schoon. Naarmate een boom ouder wordt kan hij 22 kg CO2 per jaar consumeren omdat de CO2 in delen van zichzelf verandert. Een boom geeft hierdoor genoeg zuurstof vrij om één persoon, twee jaar lang te laten ademen. Het is een zeer effectieve manier om de ecologische voetafdruk te verkleinen en verbetert bovendien de lokale leefomgeving met schonere lucht, schaduw en vruchtbare grond.
CO2 compensatie organisaties richting zich meer en meer op verschillende projecten die gericht zijn op het teweegbrengen van verandering. Ze investeren in water-, wind- en zonne-energie, zetten projecten op voor veilig drinkwater en financieren schonere kooktoestellen. Ze richten zich op het creëren van een schonere, veiligere én gezondere leefomgeving. Alle projecten dragen direct bij aan de Sustainable Development Goals die focussen op een betere en duurzamere toekomst voor iedereen.
Surviving the smoke
Voor duurzame touroperators is het van belang dat hun reizigers actief geïnformeerd worden over het verminderen en compenseren van hun CO2 uitstoot. Een heel goed voorbeeld is afkomstig van Riksja Travel l die een documentaire hebben gemaakt over de positieve sociale impact van hun CO2 compensatieprojecten: Surviving the smoke. Ze reisden af naar India om zelf de effecten te zien van hun compensatie en waren onder de indruk van het grote verschil dat de projecten in het leven van duizenden gezinnen hebben gemaakt.
Riksja Travel werkt, net als verschillende andere Nederlandse touroperators, met de Zwitserse organisatie The South Pole Group. Deze organisatie richt wereldwijd CO2 reducerende projecten op en ondersteunt deze. Riksja Travel heeft gekozen voor een project dat schonere kooktoestellen aanbiedt in huishoudens in onder andere India, Kenia en Ghana. Deze schonere kooktoestellen verminderen de CO2 uitstoot en garanderen betere gezondheidsomstandigheden. In de afgelopen twee jaar heeft Riksja Travel meer dan 6000 kooktoestellen vervangen. Niet alleen om hun volledige CO2 uitstoot te compenseren maar vooral ook om een substantieel verschil te maken. Kijk de documentaire hier!
Wachten op de technologie
Mijn hoofdconclusie komt erop neer dat het absoluut zinvol is om je CO2 uitstoot te compenseren als je een vlucht boekt. De positieve ecologische én sociale impact die het heeft op ontwikkelingslanden en de manier waarop het duurzame energie produceert, is een belangrijke stap in de richting van het tegengaan van het broeikaseffect.
Naast het compenseren van je CO2 uitstoot is het in de eerste plaats het belangrijkst om je CO2 uitstoot te verminderen. Denk hierbij aan het nemen van alternatief vervoer, het boeken van directe vluchten en overwegen om dichter bij huis te blijven. Op dit moment is dit alles wat we kunnen doen terwijl we wachten op innovatieve oplossingen in de luchtvaartindustrie.
Wil je meer weten over het verminderen van je CO2 uitstoot op reis? Lees mijn blog met 5 tips om dit te doen!
Wat is jouw ervaring met CO2 compensatie? Laat het me weten op Facebook of Instagram.
Wil je meer lezen?
Volg mij op Facebook & Instagram voor meer best practice cases en duurzaamheidstips & tricks voor touroperators en reizigers.