Duurzame voornemens: het verschil maken voor je reizigers
Duurzaamheid staat al jaren op de agenda van de toerisme industrie en er wordt een veel over gepraat, vergaderd en gebrainstormd. Echter is de groep reisorganisaties die echt veranderen en positieve impact maken nog steeds veel te klein. Het geitenwollensokkengehalte vervaagt en duurzaamheid past steeds meer in de bewuste levensstijl die steeds meer mensen tegenwoordig hebben. Duurzaamheid wordt steeds meer een standaard voor iedereen in plaats van een niche. Duurzaamheid past in elke reis, bij elke toerist én bij elke reisorganisatie.
De customer journey in 2020
De reisindustrie verandert continue en het is met name belangrijk om mee te gaan met de ontwikkelingen omtrent de customer journey. Tevreden reizigers zijn essentieel voor elke reisorganisatie en des te belangrijker is het om op de hoogte te zijn van de huidige trends en ontwikkelingen. Deze blog geeft je 5 aandachtspunten van de customer journey waar je in 2020 op kunt inspelen.
1. Personalisatie
Niet per se een verassende trend, maar wel een hele belangrijke. De vraag naar personalisatie gedurende de customer journey neemt steeds meer toe. Vanaf het allereerste klantcontactmoment tot na de reis verwachten je klanten (of reizigers) op een speciale manier te worden behandeld. Of ze nu op een dagtrip gaan of vier weken met jullie op reis, ze zoeken naar een op maat gemaakte ervaring.
Best practice tip: Investeer in een persoonlijke relatie met de reiziger door voornamen te gebruiken, persoonlijke ervaringen te delen én te zorgen dat men zich speciaal voelt. Een tevreden reiziger is de beste marketing!
2. Online software
De meeste reizigers boeken hun reis online, des te belangrijker dus dat je website goed in elkaar zit en genoeg informatie te bieden heeft. Denk hierbij aan veel content zoals blogs en bestemmingsinformatie. Daarbij is er steeds meer software beschikbaar om je klantencontact, reisbeschrijvingen en marketing te automatiseren. Hoe meer je online doet, hoe minder afval én dit is beter voor het milieu.
Best practice tip: Start met het gebruiken van software om prachtige reisbeschrijvingen te creëren met een professionele lay-out, makkelijk online gebruik tijdens de reis in een app en gepersonaliseerd voor de reiziger.
3. Unieke ervaringen
Reizigers zijn nog meer op zoek naar betekenisvol reizen en unieke ervaringen. Ze willen vooral niet de top 10 van Tripadvisor afwerken maar een connectie maken met de lokale bevolking en genieten van ongerepte natuur. Denk hierbij aan het samen koken van een lokaal gerecht of een natuur wandeling met een lokale gids. Focus op authentieke, lokale ervaringen die de reiziger hun leven lang bijblijft.
Best practice tip: Stuur niet alle reizigers naar dezelfde homestay maar heb een grotere poule waarin je het aanbod kunt rouleren. Zo heeft de reiziger een unieke ervaring én profiteren meer lokale bewoners van het toerisme.
4. Van de gebaande paden
Het is geen geheim dat wereldwijd bestemmingen jaarlijks te veel bezoekers zien en dat bewoners én reizigers daar ontevreden over zijn. De oplossing? Andere bestemmingen bezoeken! Gelukkig gaat dit perfect samen met de trend om uniekere ervaringen aan te bieden. Ga van de gebaande paden en bied reizen aan naar de minder bekende plekken om een unieke ervaring aan te kunnen bieden en de druk op overtoerisme te verlichten.
Best practice tip: Promoot het laagseizoen voor een andere reiservaring en ga op zoek naar mooie alternatieven voor de highlights. Reis weg van de over-bezochte tempels en stranden en bied je reizigers de minder ontdekte plekjes.
5. Milieuvriendelijk
In 2019 al een hot topic, in 2020 is dit niet anders. Toerisme heeft een groot aandeel in de vervuiling van onze aarde. We hebben het hier over afval (hallo plastic!) maar ook de CO2 uitstoot van (vlieg)reizen. We kunnen het probleem helaas niet oplossen maar we kunnen wel een positieve bijdrage leveren. Vanuit reisorganisaties is bewustzijn creëren onder reizigers het allerbelangrijkste om ze onderdeel maken van de oplossing.
Best practice tip: Betrek de reiziger bij de oplossing en maak ze bewust van de impact. Geef niet alleen aan waarom je iets doet (CO2 compenseren) maar vooral hoe (welk project?) en welke impact dit maakt op bestemmingen. Hoe tastbaarder hoe beter.
Wil je meer lezen?
Altijd op de hoogte zijn van de laatste blogs en deze direct in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de Fair Sayari nieuwsbrief.