Diervriendelijk reizen: zeg nee tegen interactie met wilde dieren!

Toeristen nemen selfies met apen en slangen, maken foto’s terwijl ze leeuwenwelpjes aaien of op de rug van een majestueuze olifant rijden. Heel het internet staat er vol mee. Deze foto’s zijn erg populair online en worden vaak gezien als de ultieme reiservaring. Maar hoe zit het met de dieren achter deze foto’s? Heb je ooit nagedacht over de negatieve impact op deze dieren en de druk op dierenwelzijn en natuurbehoud? Hoe diervriendelijk ben jij als je reist?

Diervriendelijk reizen: zeg nee tegen interactie met wilde dieren!

Wat betekent het?

Diervriendelijk reizen (compassionate travel) is niets meer dan het maken van zorgvuldige keuzes en goed geïnformeerde beslissingen tijdens je reis. Dit betekent dat je bewust bent van jouw voetafdruk op de bestemming en hoe jouw excursies invloed hebben op lokaal dierenwelzijn en natuurbehoud. Bijvoorbeeld, voordat je met een olifant op de foto kunt of er zelfs op kunt rijden is deze olifant getraind door een mahout met een scherpe stok (ook bekend as ankush), vastgeketend en waarschijnlijk in een heel vroeg stadium van zijn moeder gescheiden.

Vaak zijn deze effecten niet zichtbaar voor toeristen, maar dat betekent niet dat ze er niet zijn! De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is of je het voor jezelf doet of voor het dier. Je bewust zijn van jouw impact is de eerste stap om ervoor te zorgen dat deze dieren een betere toekomst hebben, om hun natuurbehoud in het wild te ondersteunen en ook om geweldige (en ethische) reiservaringen te creëren!

“Het hele proces voordat een toerist een foto kan maken met een wild dier is lang en beslist niet natuurlijk”.

Hands off our wildlife!

Een tijdje geleden woonde ik een webinar bij, georganiseerd door Louise de Waal van Green Girls in Africa. Louise is groot voorstander van dit onderwerp en heeft ook haar eigen campagne gelanceerd: Hands Off Our Wildlife.De campagne is gericht op het creëren van meer bewustzijn onder toeristen en de toerisme industrie en focust zich op de problemen van onethische en zelfs wrede interacties met wilde dieren in gevangenschap.

Tijdens de webinar deelden verschillende experts hun mening en ervaringen over interactie met wilde dieren in de toerisme sector. Op hun eigen manier probeerden ze de activiteiten bloot te leggen die niet diervriendelijk zijn, om toeristische ervaringen te promoten die focussen op bescherming van deze dieren, en om toeristen op te leiden zodat ze diervriendelijke reizigers worden. Training zal toeristen (en touroperators) helpen om de juiste beslissingen te maken tijdens hun reis die geen negatieve gevolgen hebben voor dieren.

Diervriendelijk reizen: zeg nee tegen interactie met wilde dieren!

Negatieve effecten

Dus al lijkt het rijden van een olifant of wandelen met leeuwen een geweldige ervaring, het heeft een enorme negatieve impact op het dier. De welzijnsomstandigheden zijn slecht en achter de schermen zijn verschrikkelijk lijden en soms zelfs de dood de gevolgen. Het hele proces voordat een toerist een foto kan maken met een wild dier is lang en beslist niet natuurlijk.

Dieren worden vaak al op zeer jonge leeftijd bij hun moeder weggehaald, ze worden met de hand grootgebracht. Dit gebeurt vaak op een onnatuurlijk dieet en zonder toezicht van een dierenarts. Ze ontvangen fysieke ‘aanpassingen’ zoals verwijderde tanden en klauwen om een veiligere omgeving voor toeristen te creëren. Daarbij worden ze vaak geketend en gedrogeerd, zodat ze kunnen worden aangeraakt en veilig met toeristen op de foto kunnen.

“Veel mensen denken niet na over de negatieve impact op dieren wanneer ze een selfie maken” - Louise de Waal

Gevaarlijk voor toeristen

Wat denk je dat er gebeurt met dieren die verwondingen veroorzaken bij toeristen of onhandelbaar worden? Ze worden niet opnieuw geadopteerd, ze worden gedood. Na al deze voordelen heb ik het nog niet eens gehad over het feit dat toeristen het risico lopen ziek te worden door deze dieren aan te raken. Ze zijn zich vaak niet bewust van het feit dat ze te maken hebben met een echt wild dier. Het dier lijkt misschien te genieten van het geaai, maar je moet altijd onthouden wat er aan de foto vooraf is gegaan. Mijn advies is om het gewoon nooit te doen, omdat je niet zeker weet wat er is gebeurd.

Hoe word je een diervriendelijke reiziger?

Nu je je bewust bent (hoop ik!) van alle extreem negatieve gevolgen voor dieren in de toerisme industrie, hoop ik dat jij ook van plan bent een diervriendelijke reiziger te worden. Begin altijd door jezelf af te vragen: Welke omstandigheden hebben ertoe geleid dat het dier gevangen is en beschikbaar voor deze activiteit? Vermijd dierentuinen en opvangcentra waar je te dicht bij dieren kunt komen. Ga ook niet naar olifantenreservaten met een fokprogramma, waar ze geketend zijn of waar je ze kunt berijden. Ga ook niet zwemmen met dolfijnen en maak geen foto’s met kleine aapjes.

Het komt er in principe op neer dat je weg moet blijven van activiteiten waar je de dieren kunt aanraken, waar dieren getraind worden of onnatuurlijk gedrag moeten vertonen zoals rijden of wandelen met toeristen. Dieren zijn het mooist in het wild, in hun eigen natuurlijke omgeving, en er is geen noodzaak om hen te laten lijden zodat wij een ‘geweldige reiservaring’ kunnen hebben.

Hoe zit het met jou?

Wat is jouw mening over interactie met dieren tijdens je vakantie? Heeft deze blog je perspectief veranderd of ben je al een diervriendelijke reiziger? Laat het me weten op Facebook of Instagram.

Volg Fair Sayari op Facebook

Volg Fair Sayari op Instagram