De reden waarom ik met Travelife werk en waarom elke touroperator dit ook moet doen

Duurzaamheidscertificering heeft niet de beste reputatie in de toerisme industrie. Het wordt gezien als greenwashing, te duur, zonder duidelijke voordelen en er zijn te veel labels om uit te kiezen. Hoewel hier misschien enige waarheid in zit, worden de voordelen te vaak over het hoofd gezien.

Met Fair Sayari werk ik nauw samen met (en voor) Travelife voor Touroperators. Travelife is een training-, management- en certificeringsinitiatief voor touroperators die duurzamer willen werken. Interessant aan Travelife is dat ze sociale én milieuaspecten hebben gecombineerd in hun duurzaamheidsstandaarden en een extreem hoge focus hebben op training. Deze blog geeft je een overzicht van Travelife certificering, waarom ik met hen werk en waarom elke touroperator moet overwegen ook lid te worden.

De reden waarom ik met Travelife werk en waarom elke touroperator dit ook moet doen title=

Duurzaamheidsstandaarden

Via Fair Sayari begeleid en ondersteun ik touroperators die duurzamer willen werken en die behoefte hebben aan persoonlijk advies. Voor degenen die helemaal vanaf het begin beginnen, start ik met het Travelife Partner rapport – het voorbereidingsniveau voor Travelife certificering. Dit certificeringsprogramma richt zich op alle aspecten van duurzaamheid en combineert sociale en milieustandaarden.

Ik vind het heel erg belangrijk om het toerisme te ‘gebruiken’ om het milieu te beschermen maar ook om de lokale gemeenschappen ten goede te komen. Travelife Partner heeft meer dan 100 duurzaamheidsstandaarden die deze aspecten combineren en deze richtlijnen zijn een goed begin om vertrouwd te raken met duurzaamheid. Het groeiproces begint hier en kan pas starten als je weet waar je staat.

Lokale ondersteuning

Een andere reden waarom ik met Travelife werk is de lokale ondersteuning. Op de meeste bestemmingen werkt Travelife nauw samen met een lokale organisatie, vaak toeristische verenigingen met een focus op duurzaamheid, die Travelife adviseren over de lokale omstandigheden. Zij beschikken over alle lokale kennis en ondersteunen de afstemming van de Travelife duurzaamheidsstandaarden aan de lokale regels, voorschriften en context van de bestemming.

Met Fair Sayari en als accountmanager van Travelife voor Afrika heb ik een grote focus op Afrikaanse bestemmingen. Ik werk hier graag samen met o.a. Eco Tourism Kenya en KATO (Kenia), RTTZ en TATO (Tanzania), AUTO (Uganda), FTT (Zuid-Afrika) en TOP (Madagaskar). Door samen te werken met deze lokale organisaties zorgt Travelife ervoor dat leden het beste advies krijgen over hoe duurzaamheid het beste geïmplementeerd kan worden in hun bestemming.

“De kwestie van duurzaamheid is vooral dat touroperators vaak wel aan duurzaamheid willen beginnen maar niet goed weten hoe”

Training

Het behalen van het Travelife Certified certificaat is belangrijk voor validatie en vertrouwen maar certificering werkt alleen als de touroperator duurzaamheid in het hele bedrijf heeft geïmplementeerd. Het moet volledig worden opgenomen in elke beslissing die gemaakt wordt én ze moeten het belang en de betekenis ervan begrijpen.

De kwestie van duurzaamheid is vooral dat touroperators vaak wel aan duurzaamheid willen beginnen maar niet goed weten hoe. Hier ondersteunt Travelife rechtstreeks, zowel online als via lokale trainingen. Travelife biedt regelmatig klassikale trainingen en coaching aan op belangrijke bestemmingen. Kortom, touroperators worden getraind in de basisprincipes van duurzaamheid en worden ondersteund bij het koppelen van deze theorie aan hun eigen bedrijf.

Dit jaar ben ik o.a. naar Oeganda, Kenia en Ghana geweest om namens Travelife lokale touroperators te coachen in duurzaamheid. Het is geweldig om te zien hoe graag ze willen leren en hoeveel ze groeien zodra ze de basisprincipes onder de knie hebben. Ze beginnen de juiste mentaliteit aan te nemen en Travelife is er om hen in het proces te ondersteunen.

Het vinden van kansen en het ondersteunen van touroperators bij het implementeren van duurzaamheid in hun bedrijf zorgt ervoor dat zij deel uitmaken van deze verandering. Ze moeten zien hoe dingen werken én de mogelijkheid krijgen om dit zelf te ontwikkelen. De interactieve coaching-sessies zorgen ervoor dat ze zich aan het einde van de training zelfstanding kunnen blijven ontwikkelen.

De reden waarom ik met Travelife werk en waarom elke touroperator dit ook moet doen title=

Travelife Certificering

Voor de touroperators die graag hun duurzaamheidspraktijken als duurzaam zijnde willen laten erkennen en als duurzaam erkent willen worden raad ik aan om voor Travelife certificering te gaan. Hun duurzaamheidsstandaarden bieden niet alleen grip op het proces maar Travelife Certified zorgt er ook voor dat concurrentie, partners én reizigers het bedrijf ook zullen zien als duurzaam. Dit is goed voor de marketing in de veranderende reisindustrie waar er een groeiende vraag is naar aanbiedingen van duurzaam en verantwoord toerisme.

Travelife Partner

Om touroperators voor te bereiden op hun certificering heeft Travelife een intern voorbereidingsrapport opgesteld. Dit zorgt ervoor dat touroperators zich bewust zijn van de basisprincipes van duurzaamheid, geeft hen de kans om vertrouwd te raken met het certificeringssysteem en het te gebruiken als basis voor verdere ontwikkeling. Travelife Partner betekent niet dat bedrijven gecertificeerd zijn maar dat ze actief werken aan certificering en duurzame ontwikkeling. Travelife Partner is een uitstekende nulmeting om te zien waar je staat en wat er verbeterd kan worden.

Certificering is een uitgebreid proces en door eerst aan een vereenvoudigd rapport te werken dat de basisprincipes van duurzaamheid behandelt, is de stap naar Travelife Certified certificering kleiner. Op deze manier identificeert Travelife Partner gaten in de implementatie van duurzaamheid en kan de tijd die touroperators nodig hebben tussen Partner en Certified gebruikt worden om deze gaten op te vullen, meer duurzaamheidspraktijken te implementeren én meer werknemers te betrekken.

Travelife Certified

In de laatste fase van het certificeringsprogramma van Travelife streven touroperators naar volledige naleving van de internationale Travelife standaarden voor touroperators, zoals erkend door de GSTC. De naleving hiervan wordt geëvalueerd door een onafhankelijke auditor door middel van een beoordeling ter plaatse die verifieert of de touroperator daadwerkelijk doet dat wat ze zeggen. Als de touroperator voldoet aan de eisen, meer dan 200 standaarden, krijgen ze het Travelife Certified certificaat. Dit logo wordt gebruikt om excellentie en nakoming in duurzaamheid te communiceren met klanten, partners en andere belanghebbenden.

“Ik heb vaak touroperators die zeggen dat ze geen certificering nodig hebben omdat ze al duurzaam zijn”

What’s in it for you?

Bijna iedereen weet dat duurzaamheid het juiste is om te zorgen voor een toekomstbestendige toerisme industrie en gelukkig nemen steeds meer touroperators verantwoordelijkheid door duurzamer te werken. De stap naar certificering wordt groter naar mate voordelen onduidelijk blijven. Ik heb vaak touroperators die zeggen dat ze geen certificering nodig hebben omdat ze al duurzaam zijn. Het probleem is, hoewel ze het misschien wel echt zijn, er te veel touroperators zijn die het ook zeggen maar niet zijn. Het wordt steeds moeilijker om ze uit elkaar te houden.

Door gebruik te maken van het Travelife systeem, is elke touroperator verzekerd van een groeiproces waarin er online getraind en gecoacht wordt bij het implementeren van duurzaamheid binnen de organisatie. Ze worden geverifieerd en staan op tegen greenwashing. Duurzaamheidscertificering bevestigt betrokkenheid bij een duurzame toerisme industrie, onderscheidt bedrijven van concurrentie én zorgt ervoor dat de touroperator alles weet wat nodig is om duurzaam te werken.

Meer persoonlijker advies of ondersteuning op maat nodig bij het implementeren van duurzaamheid binnen jouw organisatie?

Samenwerken met Fair Sayari

Wil je meer lezen?

Volg mij op Facebook & Instagram voor meer best practice cases en duurzaamheidstips & tricks voor touroperators en reizigers.

Facebook Fair Sayari

Instagram Fair Sayari