9 manieren om wegwerp plastic te vermijden tijdens je reis

Zoals David Attenborough zei: “Er is geen uitweg omdat plastic zo permanent en onverwoestbaar is. Wanneer je het in de oceaan gooit, is het niet opeens weg”.

Onze liefde voor plastic is een bekend probleem. Het wordt echter alleen maar erger wanneer we op reis zijn; we gebruiken meer plastic en laten het ook weer achter op onze vakantiebestemming. Dit doen we vaak zonder rekening te houden met het lokale afvalbeheersysteem. Het meeste van ons wegwerp plastic komt terecht op straat of in rivieren en oceanen - en blijft daar.

Als je meer wilt lezen over het probleem rondom wegwerp plastic, kijk dan eens bij de Plastic Soup Foundation, Plastic Oceans, or National Geographic' Planet & Plastic. Wil je deel uitmaken van de oplossing? Lees dan deze blog en leer hoe je zelf plastic kunt besparen.

9 manieren om wegwerp plastic te besparen tijdens je reis title=

9 manieren om wegwerp plastic te vermijden

De belangrijkste boodschap voor het verminderen van wegwerp plastic is om te streven naar vermijden, hergebruiken en recyclen. Vergeet niet dat elke kleine inspanning helpt en dat elke maatregel impact zal hebben. Laten we samen stoppen met plastic verspillen!

1. Neem je eigen herbruikbare waterfles mee op reis

Wanneer je naar bestemmingen reist waar je rechtstreeks uit de kraan kunt drinken, neem dan je eigen herbruikbare waterfles mee. Wist je dat elke reiziger ongeveer 30 plastic flessen gebruikt bij een rondreis van twee weken? Dit wegwerp plastic kan eenvoudig voorkomen worden door je eigen fles mee te nemen en steeds bij te vullen.

2. Gebruik een waterfilter als je niet uit de kraan kunt drinken

Wanneer je naar bestemmingen reist waar je kraanwater niet veilig kunt drinken, gebruik dan een waterfilter. SteriPen en LifeStraw hebben beide bewezen 99,99% van alle bacteriën in leidingwater te doden. Door het leidingwater te filteren hoef je niet elke dag plastic flessen te kopen. Hoera voor de wetenschap!

3. Zeg nee tegen rietjes

Wist je dat wereldwijd dagelijks meer dan 500 miljoen rietjes worden gebruikt? Rietjes staan in de top 10 van afval dat wordt gevonden op stranden en verschijnen regelmatig in het nieuws. De eenvoudigste manier om plastic te vermijden is om je drankje zonder rietje te bestellen. Wil je echt graag met een rietje drinken? Neem dan je eigen trendy herbruikbare rietje mee gemaakt van metaal of bamboe.

9 manieren om wegwerp plastic te vermijden tijdens je reis title=

4. Neem je eigen herbruikbare boodschappentas mee

Wanneer je op vakantie iets in een winkel koopt, krijg je er standaard een plastic tasje bij. Ze worden alleen gebruikt voor het dragen van je nieuwe producten (vaak erg kort) en worden daarna weggegooid. Je kunt dit voorkomen door simpelweg je eigen herbruikbare boodschappentasje mee te nemen.

5. Neem je eigen shampoo en douchegel flessen mee en neem ze ook weer mee terug!

Geen gebruik maken van de plastic miniflesjes in je hotelkamer en zelf je eigen flessen meenemen lijkt erg voor de hand liggend, maar wist je ook dat het erg belangrijk is om ook je lege shampoo fles mee naar huis te nemen? Het plastic waarvan shampoo flessen zijn gemaakt is veel dikker dan wegwerp plastic en duurt meer dan 400 jaar om op te lossen. Neem het mee naar huis en recycle het daar!

6. Drink niet van de gratis plastic flesjes in hotelkamers

Het lijkt erg gastvrij, maar het is heel slecht voor het milieu om gratis waterflesjes aan te bieden in hotelkamers (en om op te drinken!). Als je wel graag water wilt drinken op je kamer kun je beter om een kan met glazen vragen. Door dit te vragen aan het hotel gaan ze hopelijk hetzelfde aan de volgende gasten aanbieden.

7. Neem herbruikbaar bestek mee

Streetfood is een onmisbaar element bij het reizen door verre bestemmingen en om de lokale keuken te leren kennen. Telkens als je een maaltijd besteld ontvang je daarbij plastic bestek om het te kunnen opeten. Vraag daarom of ze ook hout of bamboe bestek hebben, of neem je eigen herbruikbare besteksetje mee.

9 manieren om wegwerp plastic te vermijden tijdens je reis title=

8. Gooi afval weg op de juiste plek

De plastic soep in de oceaan is niet ontstaan door plastic dat correct is weggegooid. Als je afval op de juiste plekken weggooit is de kans groter dat het niet op straat of in de oceanen belandt! Het lijkt misschien een eenvoudige taak maar het zal de wereld veranderen!

9. Raap afval op als je het ergens ziet liggen

Stel het goede voorbeeld en laat anderen zien hoe het werkt! Door afval op te rapen dat op straat ligt verwijder je niet alleen rondslingerde plastic afval, het zal de lokale gemeenschap en andere toeristen aanmoedigen om hetzelfde te gaan doen. Win-win voor een schonere planeet!

Wat doe jij al?

Welke maatregelen neem jij al om plastic te verminderen tijdens je reis? Was jij je al bewust van de grote impact die plastic heeft op het milieu of heeft deze blog je perspectief verandert? Laat het me weten op Facebook of Instagram!

Facebook Fair Sayari

Instagram Fair Sayari