7 ontwikkelingen binnen de duurzamer reizen trend

Het nieuwe jaar is begonnen en nieuwe ecologische- en maatschappelijke ontwikkelingen binnen de toerisme industrie zijn in volle gang. Volgens Tessa aan de Stegge (PurposeLab) wordt 2019 het kanteljaar voor duurzaam en bewust reizen. De afgelopen jaren werd er veel over gepraat maar 2019 wordt het jaar waarin er geïmplementeerd wordt. Hopelijk krijgt ze gelijk!

Persoonlijk ben ik erg blij met de ontwikkelingen en dit is een stapje dichterbij het uiteindelijke doel: duurzaamheid als de norm. Maar wat zijn deze ontwikkelingen eigenlijk precies? In deze blog geef ik je 7 ontwikkelingen binnen de duurzamer reizen trend en korte richtlijnen hoe je hierop kunt inspelen.

7 ontwikkelingen binnen de duurzamer reizen trend

1. Van de gebaande paden

Overtoerisme is voor veel bestemmingen een serieus probleem geworden. Denk aan Barcelona, Venetië, Thaise stranden en zelfs de Chinese muur. Niemand wil een overtourism zijn en steeds meer reizigers zijn op zoek naar speciale, verborgen plekjes waar ze de lokale natuur en cultuur kunnen ervaren zonder het te moeten delen met grote groepen toeristen.

Hoe speel je hierop in?

Denk na over verborgen plekjes op de bestemmingen die goed passen in een reisroute maar die niet door iedereen bezocht worden. Spreid toeristen over de bestemming en geef ze een geweldige unieke ervaring, terwijl je ook de sociale impact spreidt door afgelegen gebieden ook in het toerisme te betrekken.

2. Dichterbij huis

Terwijl reizigers overal ter wereld verborgen plekjes zoeken, beginnen ze die ook dichterbij huis te vinden. Korte weekendtripjes in eigen land zijn trending; denk aan verblijf in een kasteel of kleine B&B. Persoonlijke, authentieke ervaringen om even weg te zijn van een druk leven, slechts een paar uur van huis. Dit is de nieuwe manier om even te ontstressen!

Hoe speel je hierop in?

Deze trend is alleen relevant voor touroperators waarvan de doelgroep ook op bestemming woont, maar voor diegene die dit wel hebben bevinden zich in een zeldzame positie om een nieuw soort ervaring te promoten met het doel van ontstressen en een lage CO2 uitstoot.

3. Slow travel

Een andere manier om te ontstressen is de tijd nemen om een bestemmingen echt te ervaren en niet alleen snel zijn hoogtepunten te bezoeken. Reizigers nemen steeds meer hun tijd om te reizen en blijven langer op één plek. Ze geven de voorkeur aan interactie met de lokale bevolking, de bestemming en de tijd nemen om alles in zich op te nemen. Langzaam reizen is langer weg zijn, maar meer beleven!

Hoe speel je hierop in?

Creëer reisplannen die niet alleen de hoogtepunten bezoeken, maar die reizigers een kijkje geeft in het lokale leven. Laat ze reizen met het openbaar vervoer, laat ze langer op een plek blijven en zorg voor interactie met de lokale gemeenschappen. Creëer positieve impact tijdens een slow travel.

4. Alternatief vervoersmiddel

Reizigers en touroperators hebben niet alleen de negatieve impact van vluchten op het milieu opgemerkt, maar ook de nadelen! Stress, lange wachttijden op de luchthaven, oncomfortabele vliegtuigen en weinig te doen. Het alternatief? De (slaap) bus of trein! Comfortabel, snel, betaalbaar, een geweldige mogelijkheid om te communiceren met de lokale bevolking én een goed uitzicht.

Hoe speel je hierop in?

Vervang alle binnenlandse vluchten in reizen (waar mogelijk) voor zowel lange als korte afstand bussen en treinen. Het is belangrijk om de voordelen goed te communiceren om het een aantrekkelijk alternatief te maken. Laat de trein het belangrijkste vervoermiddel worden waar mogelijk en zorg voor een lage CO2 uitstoot.

7 ontwikkelingen binnen de duurzamer reizen trend

5. Meer interactie met locals

Gelinkt aan van de gebaande paden reizen en slow travel zijn reizigers ook op zoek naar een unieke reiservaring met veel interactie met de lokale bevolking. Ze zijn geïnteresseerd in hun cultuur en hun manier van level. Terwijl ze op zoek zijn naar zichzelf willen ze ook graag een positieve impact en directe voordelen voor de lokale gemeenschappen creëren. Win-win!

Hoe speel je hierop in?

Organiseer activiteiten met de lokale bevolking zoals een kookles of een workshop, dorpswandelingen met lokale gidsen en overnachtingen bij de mensen thuis. Maak het reizigers gemakkelijk om een positieve impact te maken en tegelijkertijd een authentieke ervaring te hebben.

6. Compensatie van vluchten

Het is geen definitieve oplossing, maar wanneer vluchten worden gecompenseerd, wordt ergens anders een positief effect geboekt. Het compenseren van vluchten zorgt niet voor een lagere CO2 uitstoot, maar het doet wel goed voor de wereld. Het ingezamelde geld wordt gebruikt voor projecten in ontwikkelingslanden, zoals schonere kooktoestellen in Ghana en herbebossingsprojecten.

Hoe speel je hierop in?

Geef je reizigers de mogelijkheid om hun vluchten (of zelfs de hele reis) te compenseren of doe dit voor hun. Communiceer dit goed aan je reizigers met een achtergrondverhaal voor het gesteunde project om reizigers te betrekken bij de positieve impact die je hiermee creëert.

7. Goed doen tijdens je reis

Steeds meer reizigers hebben bewust reizen ontdekt, waarbij ze vastbesloten zijn om een positieve impact te maken op de bestemming, en om de lokale bevolking en de natuur te ondersteunen. Honderden reizigers doen mee aan georganiseerde opruimingen van stranden. Veel reizigers hebben tegenwoordig ook herbruikbare rietjes, flessen, tassen en bestek bij zich om single-use plastic te verminderen. Dit is pas écht niets achterlaten op je bestemming.

Hoe speel je hierop in?

Adviseer reizigers over het verminderen van single-use plastic en bied waterstations aan waar ze hun waterfles kunnen bijvullen. Promoot strandopruimingen of organiseer er zelf een. Het is hier erg belangrijk om dit samen met je lokale partners te doen, samen kun je het verschil maken.

Want to learn more?

Wil je meer leren? Fair Sayari kan jouw organisatie helpen inspelen op deze duurzame reistrends en een persoonlijke aanpak ontwikkelen om jouw organisatie nog duurzamer te laten werken.

Samenwerken met Fair Sayari

Ben je een reiziger of een touroperator en wil je meer leren over duurzaamheid? Volg mij op Facebook & Instagram!

Volg Fair Sayari's Facebook

Volg Fair Sayari's Instagram