7 indicatoren om duurzame accommodaties te controleren en selecteren als reisorganisatie

Reisorganisaties hebben de macht, invloed én sociale verantwoordelijkheid om duurzame accommodaties voor hun klanten te selecteren en verantwoord toerisme aan te bieden in het gehele vakantiepakket. Om waarde en authenticiteit toe te voegen maar ook om duurzaamheid makkelijker te maken voor reizigers.

Als reisorganisatie kan het echter moeilijk zijn om duurzame accommodaties te vinden wanneer je ze vanuit Nederland selecteert. Zelfs wanneer je op de bestemming bent, sta je nog steeds voor een uitdaging om te bepalen welke accommodatie duurzaam is en hoe je de juiste keuze maakt. Deze blog geeft je zeven eenvoudige manieren om duurzame accommodaties te controleren en te selecteren.

7 indicatoren om duurzame accommodaties te controleren en selecteren als reisorganisatie title=

Certificering

De eenvoudigste manier om te werken met duurzame accommodaties is om te werken met diegenen die gecertificeerd zijn. Diegene die zijn geverifieerd door een extern certificeringsschema zoals Travelife voor Accommodaties, Green Globe of Green Key. Deze accommodaties hebben bewezen te voldoen aan meer dan honderd duurzaamheidscriteria. Het nadeel is echter, dat veel lokale en kleinschalige accommodaties, zoals lodges en Bed & Breakfasts, vaak niet gecertificeerd zijn. Belangrijk om te onthouden is dat alle gecertificeerde accommodaties duurzaam zijn maar dat dit niet betekent dat alle niet niet-gecertificeerde accommodaties niet duurzaam zijn.

Communicatie is essentieel

De volgende zeven stappen zijn eenvoudige indicatoren om te controleren of een accommodatie op een verantwoorde manier werkt en sociale verantwoordelijkheid neemt. Bij het controleren van deze indicatoren staat communicatie centraal. Praat met de eigenaars, kijk op hun website en teken een Memorandum of Understanding (MoU) om partijen te binden aan duurzaam en verantwoord toerisme.

1. Betrokkenheid bij duurzaamheid

De accommodaties die zich inzetten voor duurzaamheid zijn trots op hun prestaties en investeren in het delen van hun verhaal. Op hun website en in hun (persoonlijke) communicatie zullen ze enthousiast en gepassioneerd zijn over hun accommodatie en hun manier van duurzaam werken delen. Degenen die echt betrokken zijn, zullen waarde toevoegen aan de klantervaring én tegelijkertijd goed zijn voor hun omgeving.

2. Lokale bevolking

Duurzaam toerisme is alleen mogelijk wanneer de lokale bevolking en hun cultuur met respect wordt behandeld én wanneer toerisme de economische en sociale voordelen van de bevolking maximaliseert. Duurzame accommodaties zullen de lokale bevolking waarderen en op zo’n manier werken dat de lokale bevolking er direct van profiteert. Denk hierbij aan het creëren van werkgelegenheid voor de lokale bevolking, het ondersteunen van lokale initiatieven zoals scholen en buurtcentra en iets terug willen doen voor de gemeenschap.

Wil je als reisorganisatie zelf ook met de lokale bevolking samenwerken? Lees dan hier mijn blog over het ontwikkelen van community-based toerisme.

7 indicatoren om duurzame accommodaties te controleren en selecteren als reisorganisatie title=

3. Lokale producten

Zeer gerelateerd aan het positief bijdragen aan het welzijn van de lokale bevolking is het gebruik van lokale en biologische producten. Accommodaties zullen hierdoor niet alleen in staat zijn om hun gasten een gezonde, lokale maaltijd aan te bieden, maar ze zullen ook direct de lokale bevolking ten goede komen door producten van hun markt te kopen. Sommige accommodaties hebben zelfs een eigen moestuin waar hun gasten hun eigen groenten en fruit kunnen plukken, onder leiding van een lokale tuinman.

4. Wegwerpplastic en afvalbeheer

Afvalbeheer en vooral wegwerpplastic is momenteel een hot topic in de toerisme industrie en er zijn veel manieren waarop accommodaties het gebruik kunnen verminderen. Let vooral op diegenen die het gasten mogelijk maakt hun eigen waterfles bij te vullen in plaats van plastic flesjes aan te bieden, die zeep en shampoo in hervulbare flessen aanbieden, die afval scheiden én recyclen, en die last but not least dit duidelijk communiceren naar hun gasten om samenwerking en ondersteuning te vragen.

Wil je als reisorganisatie zelf ook plastic verminderen? Lees dan hier mijn blog met 10 manieren om plastic te verminderen in je supply-chain.

5. Efficiënt watergebruik

Het is altijd schokkend om te horen hoeveel water accommodaties dagelijks verbruiken (en verspillen!). Gelukkig zijn veel accommodaties zich bewust van het probleem en nemen ze de juiste maatregelen. Selecteer diegenen die hier actief iets aan doen zoals regenwater verzamelen, gasten vragen om linnengoed opnieuw te gebruiken, kortere douches te nemen, die systemen hebben voor efficiënt watergebruik én die de toegang van de lokale bevolking tot water niet in gevaar brengen.

6. Energie besparen

Als het op energie aankomt, is het allerbeste scenario dat alle accommodaties kiezen voor duurzame groene energie, zoals zon of wind. Hoewel dit vaak te duur is voor kleinschalige accommodatie, kunnen deze toch punten scoren door energie te besparen. Controleer op geïnstalleerde LED verlichten en aanwezigheidssensoren, een beleid voor het uitschakelen van verlichting wanneer een ruimte niet in gebruik is en voldoende isolatie voor koudere periodes.

7 indicatoren om duurzame accommodaties te controleren en selecteren als reisorganisatie title=

7. Verantwoordelijke activiteiten

Niet alle accommodaties bieden activiteiten aan voor hun gasten maar voor degenen die dat wel doen zoals safari- en jungle lodges, staat het beschermen van hun omgeving en wildlife bovenaan de lijst. Vraag naar hun duurzaamheidsbeleid, richtlijnen en gedragscode die ervoor zorgen dat gidsen en gasten de natuur niet verstoren en niets anders achterlaten dan een voetafdruk.

Let's get to work!

Dit zijn slechts de eerste stappen om te bepalen of geselecteerde accommodaties duurzaam zijn. Wil je een stap verder gaan en bestaande accommodaties stimuleren om duurzamer te werken of intern accommodaties ranken zodat je verantwoordelijke keuzes kunt maken voor je klanten?

Samenwerken met Fair Sayari

Wil je meer lezen?

Altijd op de hoogte zijn van de laatste blogs en deze direct in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de Fair Sayari nieuwsbrief.

Subscribe

Foto's van Mara Bush Camp (Kenya), Eco Gold Rated & Eco Warriors 2019. Wil je weten wat zij doen aan duurzaamheid? Klik hier