11 manieren om je kantoor te verduurzamen

Een van de belangrijkste aspecten van duurzaam ondernemen is een duurzaam kantoor. Een duurzame touroperator zijn betekent een groen kantoor runnen en practicing what you preach! Een duurzame werkplek verhoogt de productiviteit van werknemers, heeft een lagere CO2 voetafdruk, stimuleert het gebruik van herbruikbare en lokale producten én vertegenwoordigt simpelweg een gezonde werkplek.

Er zijn eindeloos veel manieren om je kantoor duurzamer te maken maar een groot deel daarvan is duur of niet relevant voor een kantoor van een touroperator. In deze blog geef ik je 11 (eenvoudige) manieren om je kantoor duurzamer te maken en om je op weg te helpen!

1. Gebruik herbruikbare producten

De eenvoudigste manier om te besparen op (plastic) afval is om te investeren in herbruikbare bekers, borden, bestek, rietjes en alle andere producten die je vaker nodig hebt. Ga voor koffiekopjes met eigen logo en verminder je afval!

2. Koop duurzame en fair-trade koffie en thee

Misschien niet de meest voor de hand liggende manier om je kantoor te verduurzamen maar heb je er al over nagedacht om fair-trade koffie en thee te kopen voor op kantoor? Denk ook na over het kopen van een lokale, biologische en vegetarische lunch!

3. Ga voor een papierloos kantoor

Door minder papier te verbruiken verminder je het energieverbruik en CO2 uitstoot, beperk je de water- en luchtvervuiling én verminder je de impact op de bossen. Als het niet lukt compleet papierloos te werken, zorg er dan voor dat al het papier, visitekaartjes en brochures FSC gecertificeerd zijn.

11 manieren om je kantoor te verduurzamen title=

4. Zet apparatuur uit

Zodra je er bewust van bent zal je merken hoeveel apparatuur nog steeds stroom verbruikt terwijl het niet in gebruik is. Schakel printers en computers uit wanneer je ze niet gebruikt of laat ze slaapmodus activeren na 5 minuten. Dit verlengt ook hun levensduur!

5. Koop energiebesparende apparatuur

Je kunt veel energie besparen als je energiebesparende producten gebruikt. Deze zijn zo ontworpen dat ze in staat zijn om kleine hoeveelheden energie te maximaliseren om goed te kunnen werken. Je hoeft niet meteen al je apparatuur in één keer te vervangen maar houd er rekening mee als je nieuwe moet kopen!

6. Doe de lichten uit

In alle kantoren waar ik eerder heb gewerkt is er altijd wel een ongebruikte vergaderruimte met de lichten nog aan. Maak er een gewoonte van en doe het licht uit zodra de vergadering is afgelopen. Dit is de makkelijkste manier om op je energierekening te besparen!

7. Gebruik milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

Wanneer je standaard schoonmaakmiddelen gebruikt komen schadelijke chemicaliën in het milieu terecht. Door milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen te gebruiken help je water- en luchtvervuiling te verminderen. Te duur? Je kunt het eenvoudig zelf maken!

8. Zet veel planten op kantoor

Laten we ‘greening the office’ letterlijk nemen en laat veel planten in je kantoor groeien. Planten maken je kantoor niet alleen groen, ze zijn ook behoorlijk goede luchtreinigers en zorgen voor frisse en gezonde lucht. Niets houd je tegen om een jungle te creëren. Met de planten van Ogreen bijvoorbeeld!

11 manieren om je kantoor te verduurzamen title=

9. Scheid je afval

We scheiden ons afval om het recyclen makkelijker te maken. Als het goed wordt gedaan, gaat er minder afval naar de vuilnisbult wat een stuk beter is voor het milieu en voor mensen! Focus op een circulaire economie en maak van de wereld een schonere plek.

10. Schakel over naar groene energie

Door te kiezen voor groene energie, reduceer je snel je ecologische voetafdruk. Duurzame energiebronnen zijn beter voor het milieu dan het verbranden van fossiele brandstoffen én produceren veel minder vervuiling. Voel je je extra groen? Onderzoek dan de mogelijkheden om eigen zonnepanelen te installeren of aandelen van een windmolen te kopen.

11. Denk aan duurzame mobiliteit

Hoe toegankelijk is je kantoor? Kunnen werknemers het met het openbaar vervoer bereiken of moeten ze altijd de auto pakken? Stimuleer je werknemers (financieel) om de trein te nemen of te carpoolen naar het werk.

Aan de slag!

Er zijn nog veel meer manieren om je kantoor duurzamer te maken maar met deze 11 stappen ben je zeker op de goede weg. Begin met de eenvoudige taken en zie wat jij makkelijk kunt veranderen om je kantoor duurzamer en een betere werkplek te maken!

Wil je meer lezen?

Volg mij op Facebook & Instagram voor meer best practice cases en duurzaamheidstips & tricks voor touroperators en reizigers.

Facebook Fair Sayari

Instagram Fair Sayari