10 manieren om plastic te verminderen in jouw supply chain

Plastic in onze oceanen, onze natuur en zoals onlangs bewezen ook in ons eten! Het is duidelijk dat er iets moet veranderen en dat we ons plasticgebruik moeten verminderen, hergebruiken en recyclen om de negatieve impact op het milieu te verminderen.

Plastic is ervoor gemaakt om honderden jaren mee te gaan en omdat het in sommige gevallen moeilijk te vervangen is, wordt er heel veel plastic verspilt. Vooral single-use plastic (voor eenmalig gebruik) is een probleem binnen het toerisme. Als toerisme industrie hebben wij de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat onze bestemmingen schoon zijn en dat onze reizigers bewust zijn om het plastic probleem.

Omdat het probleem én de oplossing complex is, is het moeilijk om de juiste aanpak vinden en te beginnen. Om je op weg te helpen zijn hier 10 tips om single-use plastic in jouw supply chain te verminderen.

10 manieren om plastic te verminderen in jouw supply chain

1. Stimuleer reizigers om hun eigen hervulbare waterfles mee te nemen op reis

Reizigers gebruiken ongeveer 30 plastic flessen per persoon voor een reis van twee weken. Kun je je voorstellen hoeveel plastic zou worden bespaard als ze simpelweg hun eigen hervulbare fles meenamen?

2. Bied reizigers een hervulbare waterfles aan tijdens (meerdaagse) activiteiten

In het geval reizigers geen eigen waterfles hebben meegebracht of als je alleen verantwoordelijk bent voor de dagactiviteit, bied dan een hervulbare drinkfles aan. Je hebt nu zelf de controle over plastic afval tijdens de activiteit én de flessen kun je gewoon hergebruiken voor de volgende groep!

3. Zorg voor auto’s met een 20Lwaterfles tijdens trips en transfers

Bied je reizigers de mogelijkheid om onderweg eenvoudig hun fles bij te vullen. Tijdens lange transfers krijgen reizigers dorst en door water in de auto aan te bieden verminder je direct single-use plastic afval.

4. Stimuleer partneraccommodaties om gratis drinkwater aan te bieden

Laat accommodaties water in grote waterflessen aanbieden zodat reizigers hun eigen fles eenvoudig kunnen bijvullen. Net als bij de transfers kun je hierdoor de hoeveelheid plastic verminderen in accommodaties. Terwijl je plastic verminderd ben je ook nog eens erg gastvrij!

5. Maak reizigers bewust van het probleem rondom single-use plastic

Door hen bewust te maken van de plastic problemen op de bestemming en tips te geven over het verminderen van single-use plastic tijdens hun reis, zullen ze je beslissingen begrijpen en je zelfs ondersteunen!

6. Stimuleer partneraccommodaties om plastic toiletartikelen te verminderen.

Laat ze plastic-vrije zeep en shampoo in grotere dispensers aanbieden. Dit is niet alleen beter voor het milieu, het is goedkoper en wanneer het lokaal wordt gekocht ook goed voor de lokale economie.

7. Gebruik herbruikbare of kartonnen lunchboxes voor reizigers

Gebruik voor het verpakken van de lunch herbruikbare of kartonnen lunchboxes die opnieuw kunnen worden gebruikt voor de volgende reizigers. Je kunt ook kiezen voor lunch in lokale restaurants om zo afval te verminderen én de lokale economie te ondersteunen.

8. Koop groot in om te besparen op plastic verpakkingen

Dit bespaart niet alleen heel veel plastic, het betekent ook dat er minder CO2-uitstoot is wanneer het allemaal in één keer wordt afgeleverd. Je kunt ook gaan voor verse lokale producten zonder plastic verpakkingen om de lokale economie te ondersteunen.

9. Werk samen met lokale organisaties

Samenwerking maakt moeilijke taken eenvoudiger! Ik ben zelf een grote fan van het Refill My Bottle project, waar lokale organisaties, touroperators en reizigers samenwerken om het aantal navulwaterstations uit te breiden zodat reizigers hun hervulbare flesjes op steeds meer plekken kunnen bijvullen.

10. Stimuleer reizigers en de supply chain om deel te nemen aan clean-ups

Georganiseerde strandopruimingen zijn trending en niet zonder reden. Het is een leuke activiteit waarbij reizigers en de lokale bevolking samenwerken om een schonere omgeving te creëren. Er is er altijd een in de buurt of je kunt er zelf een organiseren!

10 ways to reduce plastic in your tourism supply chain title=

Wil je meer leren? Fair Sayari kan je helpen om lokale plastic problemen aan te pakken en een strategie te ontwikkelen die plastic in jouw supply chain vermindert!

Samenwerken met Fair Sayari

Ben je een reiziger of een touroperator en wil je meer leren over duurzaamheid? Volg mij op Facebook & Instagram!

Volg Fair Sayari's Facebook

Volg Fair Sayari's Instagram